Шефът на образователния инспекторат: Прилагането на закона не е политическа репресия
Шефът на образователния инспекторат: Прилагането на закона не е политическа репресия / Dariknews, архив

„Прилагането на закона не е политическа репресия. Буди недоумение начинът, по който в медиите се политизират от служители във Второ СОУ „Неофит Бозвели" - Варна или политически сили трудовоправни отношения между работодател и служител. Надявам се, че техните действия не са форма на неправомерен натиск върху служебно лице, което в хода на утвърдени процедури трябва да вземе решение по компетентност". Това заявява Йорданка Атанасова, началник на Регионален инспекторат по образованието-Варна, по повод публикуваното вчера във варненски медии изявление на Синята коалиция в защита на директора на Второ СОУ „Неофит Бозвели"-Варна.

В изявлението на Атанасова тя посочва, че контролната дейност на РИО-Варна се организира както по предварително утвърден от министъра на образованието,младежта и науката годишен план, така и по повод на постъпили жалби и сигнали. Същата се подчинява на определени нормативни изисквания. Осъществените извънредни проверки във Второ СОУ „Неофит Бозвели"-Варна са само по получени жалби и сигнали от учители или родители.

В отворено писмо с копие до премиера Бойко Борисов и до изпълняващия длъжността кмет на община Варна Коста Базитов вчера учителите от „Неофит Бозвели" настояват министърът на образованието Сергей Игнатов да се намеси за разрешаване на конфликта между СОУ „Неофит Бозвели" и Регионалния инспекторат по образование във Варна.
В писмото си учителите посочват, че от май са подложени на системен натиск от страна на шефа на РИО-Варна Йорданка Атанасова. Този натиск, според учителите, се изразява в инициирането на безброй проверки с цел оказване на психически тормоз над директора на училището Даниела Игнатова.

Синята коалиция-Варна остро протестира срещу опитите на началника на инспектората по образование да отстрани директорката на СОУ „Неофит Бозвели" Даниела Игнатова. Това заявиха от Синята коалиция чрез декларация, изпратена до медиите. Чрез писмото „сините" изразиха безпокойство от опасността изборите да възстановят страха като политически фактор.в декларацията.