Шеф на огнеборците ги спасил при взрива в Езерово
Шеф на огнеборците ги спасил при взрива в Езерово / снимка: Impact Press Group

Началникът на Втора районна противопожарна служба във Варна Димитър Янев е спасил от почти сигурна смърт подчинените си. При вчерашния инцидент в село Езерово Янев усетил навреме предпоставката за взрива на цистерната с пропан-бутан и изтеглил хората си. Това разкри главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението.

12 души са ранени при снощния инцидент. Най-тежко пострадал - с 95% изгаряния и опасност за живота, е 60-годишният Минчо Колев - служител на „Газтрейд”. Тежко пострадал е и управителят на петролната базата - 45-годишният Пламен Стоянов, който е с 25% изгаряния.

С различна степен на изгаряне - между 5 и 21%, но без опасност за живота, са 7 огнеборци. Предвид предстоящите операции на служителите на МВР се организира кръводарителска кампания. От Института по психология към МВР ще бъде оказана помощ на пострадалите и техните семейства.

„Аз смятам, че тези момчета са герои. Те направиха така, че рискувайки собствения си живот, успяха да предотвратят нещо страшно за това населено място”, заяви главен комисар Николов. Той допълни, че след приключване на проверката ще бъде решено дали да бъдат наградени.

Със заповед на вътрешния министър е назначена инспекторска проверка, която да установи доколко действията на пожарникарите са били адекватни. Проверката стартира утре и ще продължи и през почивните дни.

На косъм от това да пострада сериозно се разминал и кметът на община Белослав Желязко Петров. Секунди преди взрива на цистерната, бягайки кметът успял да се качи в служебната си кола и така да избегне поражения, разказа Петров. Той също определи огнеборците като герои в мирно време.