/ http://www.chernomore.bg
Специалистът препоръчва по един аспирин на ден за профилактика на сърдечно-съдови заболявания 
Проф. Петров пред Дарик
95997
Проф. Петров пред Дарик
  • Проф. Петров пред Дарик
Грипът може да доведе до тежки усложнения като мозъчни удари, предупреди в ефира на Дарик началникът на клиниката по съдова хирургия във варненската болница „Св. Марина” проф. д-р Веселин Петров. Той посочи наследствеността като рисков фактор за сърдечни и съдови заболявания. Други такива са тютюнопушенето, заседналия начин на живот, стресът, недоспиването и вредната храна. 
 
Съвременните хора правят всичко възможно да увеличат заболяванията си”, коментира специалистът. Той препоръчва редовната употреба на аспирин като медикамент, който разрежда кръвта и профилактира образуването на съсиреци и тромбове. 

грип
ThinkStock/Getty Images

Между 300 000 и 400 000 българи вероятно ще се разболеят от грип

По отношение употребата на алкохол проф. Петров смята, че всеки може да консумира толкова, колкото му понася, за да се чувства добре. Той обаче е категорично против тютюнопушеното и изтъкна, че цигарите съдържат 3-4 хиляди вида отрови.
 
В клиниката по съдова хирургия работят по въвеждането на нов метод за поставяне на стент графт при аневризма на абдоминална аорта. Операцията се поема от Здравната каса, но пациентите трябва сами да заплатят импланта, който струва около 25 хил. лева. 

Клиниката и Медицинският университет във Варна участват в проучване на Оксфордския университет, което ще обхване 3600 в целия свят. 
 
Скоро във варненския Медицински университет ще бъде създадена и Катедра по съдова хирургия, съобщи още проф. Петров, който е и преподавател във висшето учебно заведение.
 
Целият разговор е в прикаченото аудио.