Проект помага на възрастни в неравностойно положение
Проект помага на възрастни в неравностойно положение / netinfo
Най-малко 50 възрастни в неравностойно социално положение ще имат възможността да се възползват от услугите на социален асистент и домашна помощница по проекта “Грижи в семейна среда”. Той стартира през август с продължителност 10 месеца, стойността му е 76 хил. лв. Организацията, която ще го ръководи, е СК “Къмпани” – ООД – Варна в партньорство с фондация “Алтернатива 2002”.

Целта на проекта е да се подобри качеството на живот на сомотноживеещи, възрастни хора, инвалиди, като им се даде възможност за самостоятелен и достоен живот в домашна среда, като се положат усилия за тяхната социална интеграция, организиране на свободното им време и активното им включване в обществения живот. На работа по проекта ще бъдат назначени 7 социални асистенти и 12 домашни помощници, които ще преминат през специално обучение. За труда се те ще получават минимална работна заплата.

Всички, които желаят да ползват услугите по проекта могат да подадат документи /заявление, декларация за доход, копие от лична карта и рецептурна книжка, решение на ТЕЛК, ако има такова/ в офиса на екипа на ул. “Ангел Кънчев” 20 от 10 до 17 ч. всеки работен ден. Документите ще бъдат изпратени в Дирекцията за социално подпомагане, която ще извърши подбор.

Потенциалните потребители на социалните услуги ще заплащат такса според месечния си доход, изчислена по тарифа. Бенефициентите с доход до 55 лв. ще ползват услугата безплатно.