Посланик Рийс: Варненският окръжен съд е доказателство за върховенството на закона в страната
Посланик Рийс: Варненският окръжен съд е доказателство за върховенството на закона в страната / Дарик Варна

Знам, че има дискусия как да се подобри върховенството на закона и Съединените щати са подготвени да ви помагат активно в този процес. Това заяви във Варна американският посланик в България Марси Рийс. След посещение на Окръжния съд в морския град посланик Рийс добави, че този съд е доказателство за върховенството на закона в страната.

САЩ много се интересуват от развитието на правораздаването в България. Щатите предоставят помощ за съдебната система тук и е много възнаграждаващо да се видят резултатите, отбеляза Марси Рийс. Американският посланик обаче категорично отказа да отговаря на въпроси извън визитата й във варненската съдебна палата.

Тази сутрин щатският дипломат се запозна с дейността и постиженията на най-натоварения окръжен съд в страната. Дипломатът наблюдава електронните услуги, които съдът предоставя, електронните папки и безхартиен обмен на данни и информация между съдилищата от съдебния район, възможностите за отдалечен достъп до съдебно административни услуги и условията за работа.

Новите електрони системи са много впечатляващи и полезни, защото прозрачността в работата на съдебната система е много важна за гражданите, каза Рийс . Тя остана доволна и от улесненията за слепи хора, които са въведени в съдебната палата.