/ netinfo
Изпълнителният съвет на ПП “Движение Да България” - Варна изрази притеснението  си  по повод подложените на обществено обсъждане намерения на Община Варна за поемане на дългосрочен дълг с общ размер над 75 милиона лева. 

„Считаме, че проектът “Изграждане на бул. “Васил Левски” - в участъка от ул. “Подвис” до ул. “Девня” по плана на район „Приморски”, район „Одесос” и район „Младост”, не е достатъчно обмислен от гледна точка на целесъобразност и ефективност.

Водещи специалисти по архитектура и градоустройство са на мнение, че прорязването на града през средата от скоростна многолентова отсечка противоречи на европейските практики за благоприятна градска среда. 

Всички подобни трасета заобикалят градовете, а не преминават през тях. По проекта започнаха строителни дейности, без да са налице детайлен технически проект, количествено-стойностна сметка и разрешение за строеж. Не става ясно защо шест или осем лентовият булевард “Левски” трябва да продължи до двулентовата улица “Девня” и какъв ще е ефектът от това, за облекчаване на трафика.

Не е разгледан вариант удължаването и разширяването на булевард “Левски” да продължи само до аналогичния по размер бул. “Владислав Варненчик”, което би намалило значително разходите за СМР и обезщетяване на собственици на отчуждени имоти. Нищо не е споменато за озеленяването и осветлението на предвижданите за изградане участъци, както и възможностите за пешеходно движение и пресичането им.

Не е извършена оценка на въздействието на подобна скоростна отсечка върху замърсяването на въздуха в града и повишаването на нивата на шума. Създава се опасност за гетоизиране на кварталите от северната страна на пътя.  

Движение „Да, България” подкрепя развитието на инфраструктурни проекти, решаващи проблемите на гражданитe и бизнеса. Ние се обявяваме за повече информация, публичност, проучвания, експертизи и по-широки обществени обсъждания по темата. Такива мащабни проекти, предопределящи развитието на града за години напред не бива да се случват под диктата на централната власт и в условия на прибързаност и спешност.

Варна тегли нов и още по-голям заем

В проектите за „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна”, „Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза“ и „Подготовка и изпълнение на проект за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация к.к. ”Златни пясъци”, Община Варна” са включени значителни суми с общ размер над 25 милиона лева за подземна инфраструктура – част ВиК (СМР, строителен и авторски надзор). Заедно с разходите за кредитен посредник и лихви, сумата доближава 30 милиона лева.

Поради липсата на инженерно-технически проекти не е ясно дали става дума за изграждането на нова ВиК инфраструктура или за рехабилитацията на съществуваща такава, поддръжката на която според чл. 198 от Закона за водите е задължение на търговското дружество “Водоснабдяване и канализация – Варна”, в което Община Варна е само миноритарен акционер. 

Още повече, че с решение на Комисията по енергийно и водно регулиране от 28.04.2017 година на ВиК оператора във Варна бе разрешено безпрецедентно увеличение на цената на водата от 2.54 на 3.14 лева за кубик. Мотивите за това повишение на цената бяха обосновани с необходимостта “Водоснабдяване и канализация – Варна” да извърши инвестиции в рехабилитация на водопреносната мрежа, в размер на 28 милиона лева за следващите 4 години.

Тъй като по част от гореизброените проекти има предвидено европейско финансиране, възможно е потенциално незаконосъобразните инвестиции на Община Варна във ВиК инфраструктура, вместо задължения по закон да ги осъществи ВиК оператор, да бъдат изтълкувани като нерегламентирана помощ за търговско дружество, което да доведе както до отнемане на финансирането, така и до санкции от страна на ЕК. 

Заемите са едно от средствата, които могат да способстват за развитието на града ни, стига те да се теглят при наличието на изгодни условия, да бъдат изразходвани приоритетно за цели, представляващи интерес за обществото, при условия на публичност и законност. Най-вече ние се обявяваме против разхищението на публични средства и изтичането им по корупционни пътеки. 

Водени от желанието си за опазване в максимална степен на обществения интерес при изразходването на публични финансови ресурси, разчитаме общинските съветници да проявят разум и да не поемат дългосрочни задължения от името на Община Варна, в настоящия им размер и по подобен непрозрачен начин”, се казва в мотивите на партията.