Община Варна планира да бъде направено дълбоководно заустване на единия от големите канали в града, известен на варненци като Шокъровия канал, съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Благомир Коцев. Реализирането на такъв проект ще гарантира по-доброто качество на морските води.

При встъпването си в общината заварихме много малко проекти на етап разрешение за строеж, каза кметът. Той уточни, че сега екипът работи активно по нови разработки, голяма част от които инфраструктурни. По думите на Коцев сред акцентите са изграждане на буферни паркинги, проектиране на индустриална зона, облагородяване на Морската градина.

Предстои общината да сключи споразумение с Агенция „Пътна инфраструктура“ за ремонта на Аспарухов мост, каза кметът. Според него парите за съоръжението ще бъдат осигурени от държавния бюджет, като по предварителни данни ще бъдат необходими около 100 млн. лв.

Започват съвместни проверки за чистотата на водата в Черно море

Общината води разговори и с фирмите, които извършват инфраструктурни ремонти в града. Целта е те да представят ясни графици кога ще приключат. Пламен
Китипов от дирекция „Инженерна инфраструктура“ уточни, че около ремонтите на улиците изплуват няколко типа проблеми. Той посочи, че най-зле се справя един от изпълнителите, който има обекти в районите „Младост“ и „Владислав Варненчик“.

Кметътъ Благомир Коцев каза още, че в общината тече одит върху работата на предишния кметски екип, но не е ясно кога ще приключи. Той допълни, че планира от 2024 г. районните кметства в града да разполагат с някакъв минимален бюджет.
Мила Андрева/БТА