Мечката Свобода от зоологическата във Варна днес навърши 32 г.
Мечката Свобода от зоологическата във Варна днес навърши 32 г. / iStock/Getty Images
Мечката Свобода от варненския зоопарк празнува днес своя 32-ри рожден ден, съобщи за „Фокус“ директорът на зоокъта в морския град Иванка Стоянова. Тя добави, че мецаната в момента спи зимен сън, но въпреки това от зоологическата градина няма да пропуснат да й подготвят изненада. Тя посочи, че във "Фейсбук" страницата на парка се е провела игра, в която участниците е трябвало да познаят възрастта на Свобода.

„Единственото животно в зоопарка, което спи зимен сън е мечката Свобода. Обикновено мечките заспиват зимен сън през ноември, но ако са натрупали достатъчно запаси, могат да заспят и по-рано. Днес мечката Свобода празнува и своя 32-ри рожден ден“, каза още Стоянова.

Тя отбеляза, че през зимата, когато температурата спада и храната е оскъдна, някои животни спят зимен сън, за да преживеят по-суровите условия на този сезон.

„Зимният сън е състояние на покой, в което телесната температура на животните спада до нивото на обкръжението им и метаболизмът им се забавя чувствително. Такива са някои дребни бозайници - гризачи, прилепи, насекомоядни, катерица и др.

Други животни изпадат в летаргия (почиват), за да издържат суровите зимни условия на живот. През лятото те трупат мазнини,с които оцеляват през зимата. Тяхната температура не спада чувствително и те могат да се събудят бързо. Но благодарение на неподвижността, животните пестят големи количества енергия. Такива са язовецът и кафявата мечка.

През пролетта зимуващите животни възобновяват нормалния си живот, като повечето от тях излизат от летаргията с наполовина намалено тегло“, каза в заключение директорът на зоопарка в морската столица.

Източник: „Фокус“