Изявени медици от софийски болници ще обучават варненски студенти
Изявени медици от софийски болници ще обучават варненски студенти / sxc.hu, архив

Единственият хабилитиран съдебен психиатър в страната и един от изявените молекулярни биолози ще предават знания и опит в Медицински университет-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ през новата учебна година. Това стана ясно на заседание на комисията по финанси и бюджет. Общинарите гласуваха да бъдат отпуснати средства за наем на жилища на привлечените специалисти от столични университетски болници, за да им бъдат осигурени необходимите условия за пребиваване. Причината за избор на този вариант е, че към момента няма свободни помещения във фонд „Ведомствен“ на Община Варна.

От началото на 2012 в болница „Св. Марина“ бе разкрита лаборатория по молекулярна патология. Това е ново направление в дейността на лечебното заведение, посредством което диагностиката на онкоболните и прогностичните критерии достигат европейски стандарти. За ръководител на лабораторията е назначена д-р Милка Георгиева. Тя е молекулярен биолог. Работила е в Специализирана болница за активно лечение по онкология в София.

Съдебният психиатър доц. д-р Петър Маринов е привлечен  благодарение на усилията на Медицински университет-Варна.

Средствата, които ще бъдат отпуснати за наем в продължение на една година на д-р Георгиева са до 500 лева, а на д-р Маринов до 600 лева.