Дадоха ход на делото за застрояването на Карадере
Дадоха ход на делото за застрояването на Карадере / Dariknews.bg

Варненският административен съд даде ход на делото образувано по протест от Окръжната прокуратура против решението на Общинския съвет в Бяла, с което е одобрен подробният устройствен план за регулация на зоната за отдих „Бяла-север” в местността Карадере.

В съдебната зала днес се явиха прокурор Иванов, който защитава тезата, че решението, с което е одобрен подробният устройствен план за регулация, е издадено в нарушение на материалния закон, и представителите на ответната и заинтересованите страни.

Общинският съвет на Бяла се представляваше от адвокат Левон, а заинтересованите страни - „Макси 1“АД – от адвокати Колчеви, „Мадара Бяла“ЕАД и „Булгериан пропърти инвестмънт тръст“ЕАД – от адвокат Донев и „Професионален футболен клуб ЦСКА“АД – без представител.

С цел да докаже на съда, че подробния устройствен план за регулация на зоната за отдих „Бяла-север“ е одобрен в грубо нарушение на установените изисквания на Закона за опазване на околната среда и е без задължителна екологична оценка, прокурор Иванов предостави Решение на Министерство на околната среда и водите за прекратяване процедурата по екологична оценка за изменение на ОУП на Община Бяла.

От своя страна адвокатите на общинския съвет на Бяла и заинтересованите страни настояха, че протестът на прокуратурата е неоснователен, защото има Решение по оценка на въздействието върху околната среда от Министерство на околната среда към действащ Териториален Устройствен План от 1997г. на землището на Община Бяла и приемането на въпросния ПУП-ПР не е налагало изготвяне на нова оценка поради това, че планът не е включвал нито един имот, който да не е вече включен.

След като прие писмените доказателства на страните, съдът определи за необходимо да се назначи служебна тройна комплексна съдебно-техническа експертиза (с участието на едно вещо лице - архитект и двама специалисти в областта на опазването на околната среда, които да се запознаят с материалите по делото, цялата относима документация, находяща се в общинската администрация гр. Бяла, наличната в компетентния РИОС информация за съществуващите в обхвата на процесния ПУП-ПР защитени територии и защитени зони). Следващото открито заседание е насрочено за 16 юни от 10 часа.