Българан няма нищо общо с театралния конфликт, твърди собсвеникът на частната отворена сцена
Българан няма нищо общо с театралния конфликт, твърди собсвеникът на частната отворена сцена / личен архив, Фейсбук

Управителят на театър „Българан” Влади Янев се разграничи от започналия преди няколко седмици конфликт във варненския Театрално-музикален продуцентски център /ТМПЦ/. Неговата шефка Даниела Димова беше обвинена от счетоводителя Атанас Караперев за множество злоупотреби, а Районната прокуратура в морската столица започна проверка на случая. По информация на Дарик, последната пресконференция на Караперев, дадена на 14 март, първоначално трябваше да се състои в Двореца на културата и спорта, но след отказ на неговото ръководство заради това, че е организирана от Янев, беше преместена в хотел „Одесос”.

„Хора от екипа на Караперев потърсиха от нас помощ за намиране на помещение, но ние отказахме това да бъде театър „Българан”, тъй като работим съвместно с ТМПЦ и не е редно да заемаме позиция. Препратихме ги към Двореца, защото за нас той е най-популярното място за даване на брифинги. По никакъв начин обаче пресконференцията не е финансирана от нас, нито пък сме взели някакво участие в нея”, заяви в ефира на Дарик Влади Янев. По думите му между него и Даниела Димова нямало конфликт, като „изключим клеветите й, отправени към „Българан”.

Общинската комисия по култура, която се оглавява от Даниела Димова в качеството й на общински съветник от ГЕРБ, отхвърли в края на месец февруари искането на частния театър за предоставяне на 20 тона мазут за отопление на залата. Според Янев това решение нямало нищо общо с конфликта между Караперев и шефката на ТМПЦ.

„Нашият театър е произвел между 5 и 7 спектакъла за възрастни, както и такива за деца. Сключваме отделни договори с актьори и режисьори за отделни постановки”, каза още Влади Янев.

Янев разпространи до медиите и отворено писмо, в което обяснява позицията си. В него се казва:

Истина е, че Театър „Българан” работи съвместно с ТМПЦ и точно това обстоятелство е нашата основателна причина да не вземаме по какъвто и да било начин страна по възникналия конфликт „Караперев-Димова”. Не сме крили, че Театър „Българан” е взатруднено финансово положение поради факта, че оглавяваната от г-жа Димова Комисия по култура към Общинския съвет на Варна ни лиши от гориво и финансова помощ, заради което основната ни сцена не работи от 4 месеца.

Тепърва ще дискутираме изказвания на членове на културната комисия, че „Българан” „не произвеждал, а само приемал готова продукция”. Защото тези думи със сигурност показват, че ангажираните с културата местни избраници си нямат и идея каква дейност развива Театър „Българан”. И така, съзнателно или не, те се опитват да зачеркнат от културната карта на морската столица един действащ и развиващ се културен център. Какви точно са причините за това отношение – на този етап мога само да предполагам. Факт е обаче, че това, което направи местната власт с Театър „Българан”, е прецедент за цяла културна Европа!