Аспарухово, ден 12: Събарят още 10 къщи, отводняват парка (+)
Аспарухово, ден 12: Събарят още 10 къщи, отводняват парка (+) / снимки: Дарик Варна

Около 20 от общо 37 опасни къщи с предписания вече са съборени, съобщи пред Дарик кметът Иван Портних. Днес се разрушават жилища на улиците „Младост”, „Калач”, „Иван Шишманов" и „Кирил и Методий”.

До края на деня ще бъдат съборени 10 къщи, а утре още толкова, уточни зам.-районният кмет Радослав Коев.

Портних отбеляза, че все още възниква напрежение във връзка с принудителната евакуация на хора от опасни сгради. Той обаче призова те да поставят здравето и живота си на първо място.

Деретата в пострадалия район все още не са почистени, каза още кметът, който тази сутрин е обиколил три дерета. Той призова държавата за мигновена намеса за разчистването и укрепването им, тъй като, по негови думи, при следващ евентуален порой има опасност от образуване на нова вълна. Портних очаква още и бърза работа от Геозащита, които вече са обиколили всички свлачищни райони.

В момента отводняват Аспаруховия парк, текат и обичайните дейности по почистване и измиване.

Във фургоните, предназначени за хората, останали без дом, все още няма настанени. Всички фургони са пристигнали в поделение „Сокол” и се подготвят да приемат пострадали от наводнението.

Стотици са добоволците, които и днес помагат в района. Намаляват обаче помощите за пострадалите, каза председателят на БЧК Илко Раев. Най-необходими продължават да бъдат хигиенни материали и трайни хранителни продукти, готови за консумация.

От пресцентъра на общинския кризисен щаб съобщават, че специалисти от Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски"вече работят в Аспарухово. По думите на Олег Колев, експерт по свлачищните процеси в община Варна, обследването на опасните райони, определени от БАН и Геозащита, ще се прави с максимално бързи темпове, за да имат хората по-скоро яснота какво се случва с домовете им.

Продължава чистенето на квартала от калта и разрушенията, както и дейностите по дезинфекцията на квартала.  Два от подрайоните са напълно почистени и дезинфекцирани, пренасочват се при нужда техника и хора в местата, където има още работа – като района на ул. „Розова долина“ и Аспаруховия парк.

Аспарухово ден 12 Събарят още 10 къщи отводняват парка (+)
netinfo

Техника в действие има и на "Моряшка" - една от най-тежко пострадалите улици

До края на седмицата оценките на щетите трябва да се внесат в Междуведомствената комисия към Министерски съвет.

30 от осигурените от общината 170 места за временно настаняване са заети. Настаняването на нуждаещи се продължава. Подготвят се още над 100 места във оборудваните фургони, разположени в поделение „Сокол“.

Около 90 домакинства са се възползвали от възможността да получат парична помощ за наем в размер на 500 лева месечно.

Аспарухово ден 12 Събарят още 10 къщи отводняват парка (+)
netinfo

Разчиства се и градинката пред кметството. Върху тревата там бяха довлечени кал и фекалии, които се събират и товарят от багер