Ангел Найденов: Идва нова ледникова епоха
Ангел Найденов: Идва нова ледникова епоха / източник: БГНЕС, архив

Действията на правителството в социалната, финансовата и икономическа област са симптоми на „нова ледникова епоха“ в управлението на ГЕРБ и коалиционните им партньори. Това коментира в морската столица варненският депутат от БСП Ангел Найденов. Той визира замразяването на социалните мерки и плащания като даде пример със запазването на размера на минималната работна заплата.

„Това означава замразяване на всички плащания, обвързани с минималната заплата като детските надбавки например“, посочи Найденов.

Той обясни, че БСП е против увеличаването на данък лихва от 8 на 10 процента, както и срещу идеята да се повиши потребителската такса за пенсионери за посещение при личен лекар.

„В момента имаме едно нестабилно управление, което е заложник на схващанията и личните разбирания на част от участващите в тази коалиция, не толкова на принципни схващания и на политика, донякъде и на разиграване на политически театър“, заяви депутатът.

Найденов настоя да не бъдат променяни условията за пенсиониране на военните и обясни, че именно на идеята за отмяна на ранното пенсиониране се дължи масовото напускане на офицери и оттам тревожните тенденции по отношение на личния състав.

БСП няма да подкрепи обединяването на Националната разузнавателна служба и служба „Военна информация“, тъй като това би означавало да се развали нещо, което работи, смята Найденов.  Той коментира и новия правилник за дейността на Народното събрание, който нарече „най-недемократичния в най-новата ни история“. Според него основания за подобно определение дават промените по инициатива на ГЕРБ и партньорите им като ограничаване времето за изказвания, приемане на санкции срещу депутати за непремерени изказвания срещу премиера и министри, провеждането на заседания без кворум, създаването на комисии от паритетен на пропорционален принцип и др.