18 регистрации за кмет на Варна, кандидатите - наполовина
18 регистрации за кмет на Варна, кандидатите - наполовина / снимка: Sofia photo agency, архив

Заявка за участие в местните избори във Варна официално са заявили 27 партии, 2 коалиции, 11 инициативни комитета и 5 местни коалиции. Почти всички от регистрираните партии са заявили желание да издигнат кандидати за кмет на община, кметове на райони, кметства и общински съветници. Това съобщи в интервю за Дарик председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Велин Жеков.

Коалицията, която ще издигне Кирил Йорданов за кмет на Варна, недвусмилено се нарича „Кирил Йорданов – кметът на Варна”, а в нея са партиите “Политически клуб“Тракия“, “Обединена социалдемокрация“,  “Български социалдемократи“,  “Обединение на българските националисти“Целокупна България“,  “Движение за социален хуманизъм“ и “Никола Петков“. От коалицията са се регистрирали и за избор на общински съветници, но не и за районни кметове.

Кандидатурата на проф. Анелия Клисарова ще бъде издигната от инициативен комитет, тази на Данаил Папазов – от местна коалиция „Живот за Варна”, Чавдар Трифонов ще бъде кандидат на местна коалиция „Реформатори и патриоти”, Костадин Костадинов – на МК ”Варна - Атака,Възраждане, Нова сила. НФСБ издига за кмет на Варна Димитър Карбов, а кандидатът на ГЕРБ е настоящият кмет Иван Портних.

АБВ са се регистрирали и за четирите избора, макар че още не са обявили собствен кандидат.

Регистрациите за кмет на община Варна до 17.00 часа вчера бяха 18, но тази сутрин беше заличена една от тях – тази на „Българската Левица“. Според председателя на ОИК Велин Жеков тази цифра не означава, че кандидатите ще бъдат точно толкова. Той прогнозира, че още няколко имена ще станат ясни в следващите дни и кандидатите ще бъдат около 10. Регистрациите за кмет дават право на партиите, местните коалиции и инициативните комитети да помислят дали ще издигнат свой кандидат, но те могат да не се възролзват от това, поясни председателят на изборната комисия.

Вчера в 17,00 часа изтече срокът за регистрация в ОИК на партиите, коалициите, инициативните комитети и местните коалиции за участие в изборите. Регистрацията на самите кандидати започва от 9,00 часа утре и ще продължи до 17,00 часа на 22 септември, като ОИК ще работи и през задаващите се 4 почивни дни.

По около десетина са регистрациите за районни кметове за всеки от петте района на Варна. Две са заявените кандидатури за независим общински съветник, издигнати от инициативни комитети.

По думите на Велин Жеков, интересът към местните избори е съизмерим с този през 2011 г.

Кандидатската листа за общински съветници не може да надвишава 51 имена. Прагът за преференции ще бъде 7 % от валидните гласове за съответната листа, уточни председателят на ОИК-Варна.

Очаква се решение на Върховния административен съд за това дали партиите ще бъдат с еднакъв номер в бюлетините навсякъде в страната. Ясно е, че кандидатите, издигнати от местна коалиция или инциативен комитет, но подкрепени от партия, ще бъдат с номер, различен от номера на партията в листата с кандидати за общински съветници.
На 25 октомври във Варна и петте села в общината ще се гласува с по 4 бюлетини.

Вотът в града ще се изразява чрез бюлетини за избор на кмет на община, кмет на район, общински съветници и за национален референдум. В селата, вместо за кмет на район, ще се гласува за кмет на кметство.

Не е задължително да се гласува с всички бюлетини, обясни Жеков.

В изборния ден ще посещаваме две тъмни стаички, ще има и две урни - една за местните избори и друга за референдум. Отбелязването на избора ще става само със син химикал, като вот с друг цвят ще се брои за недействителен.

Експедитивно гласуване с четирите бюлетини, ако човек е наясно с избора си, ще отнема между 1 и 3 минути, проверили са от избирателната комисия.

Възможно е в края на изборния ден да има опашки от чакащи пред изборните секции. Затова избирателите да не оставят гласуването за последния момент и да си организират времето, посъветва Жеков. Той припомни, че около обяд в изборните секции е най-малко натоварено.

Имащите право на глас в община Варна са около 300 000 души, като избирателните списъци се съставят на база постоянен адрес. До 10 октомври ще се приемат заявления за гласуване по настоящ адрес. До 4 октомври избирателите с увреждания трябва да заявят към съответната администрация желание за осигуряване на транспорт, отбеляза още председателят на Общинската избирателна комисия.