Засилен интерес в Опан към новия програмен период
Засилен интерес в Опан към новия програмен период / ОИЦ-Стара Загора

Засилен интерес предизвика информационна среща, проведена от Областен информационен център - Стара Загора в Опан. На срещата, преминала под мотото „Заедно и през новия програмен период", присъстваха представители на местната власт, читалища, училища и бизнес.

Експертите на центъра запознаха участниците с одобрения от правителството проект на Споразумение за партньорство на Република България, очертаващо помощта от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г. Специално внимание беше обърнато на 11-те тематични цели, за чието постигане ще работи България през новия програмен период.

През следващия програмен период България ще работи по 7 оперативните програми:

ОП "Околна среда" - 1, 271 милиарда евро;
ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" - 1, 207 милиарда евро;
ОП "Региони в растеж" - 1, 170 милиарда евро;
ОП "Иновации и конкурентоспособност" - 1, 037 милиарда евро;
ОП "Развитие на човешките ресурси" - 707,13 милиона евро;
ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" - 508,04 милиона евро;
ОП "Добро управление" - 356,24 милиона евро.

На срещата бяха представени и общите инициативи на мрежата от информационни центрове в страната за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България - „Първите 7 години на България в Европейския съюз", „Научени уроци" и Конкурс на Министерски съвет за общо лого и слоган на оперативните програмите за 2014-2020 г.

ОИЦ - Стара Загора е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.