Съхранявали книги в някогашни затворнически килии
Съхранявали книги в някогашни затворнически килии / netinfo
Съхраняват книги в някогашни затворнически килии
56143
Съхраняват книги в някогашни затворнически килии
  • Съхраняват книги в някогашни затворнически килии

Ако стените можеха да говорят, то тези на една от малкото сгради, построени в Стара Загора в началото на 20 в., щяха да разказват дни и нощи. Както е по-известна сред старозагорци, бившата сграда на Регионалната библиотека „Захарий Княжески", която се намира на ул. "Цар Калоян" №50, в момента е модерен комплекс от фитнес и SPA център с ресторант. В настоящите мазета, години назад са се молели за живота си политически затворници, а преди това са смятали и писали малчугани в еврейското училище, което се е помещавало там.

Снежана Маринова - директор на библиотеката, разказа пред Дарик историята на емблематичното здание. Чуйте прикачения звуков файл.

Съхранявали книги в някогашни затворнически килии
netinfo

От 1940 година до есента на 1944 г. тази сграда е била полицейски участък. В днешните мазетата са държани политзатворници и „неугодни на тогавашната власт" граждани. Снежана Маринова разказа, че след 2000-ната година в библиотеката са дошли двама мъже - български евреи. Навремето те били задържани в килиите на именно тази сграда. А причината - че са били членове на РМС. Двамата ремсисти разгледали мазетата, които тогава вече били превърнати в хранилище за книги, спомня си Маринова. Какво са видели в спомените си двамата гостенина, си знаят само те.