Съдът се произнася по делото за влаковата катастрофа в Калояновец
Съдът се произнася по делото за влаковата катастрофа в Калояновец / БГНЕС, архив

В 10:00 часа Окръжен съд Стара Загора ще се произнесе по делото за влаковата катастрофа в Калояновец. То е срещу помощник-машиниста Христо Тиляшев, който отговаря за смъртта на колегата си Венко Тодоров и тежките наранявания на четирима от пътувалите в композицията.

Прокуратурата го обвинява , че не е спазил указанията на предупредителния и входния светофар. В съдебна зала "Български държавни железници" и Национална компания „Железопътна инфраструктура" поискаха обезщетение общо близо 1 милион и 730 хиляди лева.

На 12 юли 2014 г. бързият влак София-Варна дерайлира. Загина машинистът на влака, а 14 души бяха ранени. В композицията пътуваха около 160 пътници.

Експерти тогава посочиха, че проблеми с железния път не е имало, тъй като системите за сигурност са много надеждни и фактът, че през това трасе за 14 минути са преминали два влака. Още тогава се породиха съмнения защо помощник-машинистът е управлявал влака. Светофарите, които указват с каква скорост трябва да навлезе машината в този участък, са работили.