Стара Загора почете Деня на Ботев
Стара Загора почете Деня на Ботев / Dariknews.bg

Точно в 12 часа воят на сирените оповести едноминутно мълчание за преклонение пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.
От 11.30 часа пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в Парк „Митрополит Методий Кусев" се състоя тържествен ритуал, положени бяха цветя и венци. Участваха представители на общинското и административно ръководство на Община Стара Загора и Общински съвет.
2 юни се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват и живи Ботеви четници.

В годините се правят промени в наименованието на деня. От 1953 до 1988 г. 2 юни се отбелязва като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма, и в Отечествената война. През следващите две години (от 1988 до 1990 г.) се организират чествания за Деня на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, а от 1991 до 1993 г. се отбелязва Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Настоящата формулировка е дадена на 31 май 1993 г. с решение на Министерския съвет. За първи път сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна е даден през 1948 г.