дарение
дарение / ТПП
Професор инж. Жеко Ганев, електрофизик с доказан практически опит, управител на „Елфи-Тех“ ООД – Стара Загора, дари на Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” озонаторна система.

„Благородният жест на дарителя идва в момент на повишено напрежение поради надвисналата опасност от завишаване на случаите на заболяване от новия коронавирус. Много са достъпните в литературата публикации, в които се разяснява благотворното превантивно и оздравително действие на озона върху причинителя на пандемията Covid-19”, каза завеждащият Клиниката по инфекциозни болести в Стара Загора проф. д-р Лилия Пекова. Тя добави, че заради своите удобни размери и преносимост, озонаторът се използва в различни помещения на клиниката, като средство за пречистване на въздуха, в амбулаториите, манипулационните и кабинетите.

След експозиция се усеща приятна миризма, като след напоителен дъжд. Дори само това дава заряд от приятни емоции и ентусиазъм на хората, защото доброто настроение е залог за успех. Първите впечатления на екипа ни са много добри. Относно превантивното действие на озонирането срещу вируси от наша страна все още е рано за по-сериозни наблюдения, допълни д-р Пекова.

Озонотерапията е един сравнително нов метод за лечение и профилактика на бактериални и вирусни инфекции, навлизащ все по-успешно в медицинската практика, особено в настоящето време на пандемия от Covid-19. Озонът като алотропна форма на кислорода въздейства върху клетката на живия организъм, като подобрява нейната оксигенация, което има непосредствен ефект върху правилната ѝ функция, здравината на мембраната и устойчивостта към неблагоприятни болестотворни въздействия. По този начин озонът има антивъзпалително, антитоксично и имуномодулиращо действие.

Проф. инж. Жеко Ганев е член на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, където завежда сектор „Иновации”. По предложение на Палатата той е номиниран за тазгодишната награда „Стара Загора” в направление „Наука и образование“.