Прекратяват проекти по ОП „Регионално развитие”
Прекратяват проекти по ОП „Регионално развитие” / Dariknews.bg, архив

84 проекта в 61 общини по оперативна програма „Регионално развитие" ще бъдат прекратени едностранно от управляващия орган, обяви кметът на Раднево д-р Юлиан Илчев. Неговата община е сред тези, които ще изгубят средствата по вече подписан договор. Същото ще се случи и с община Братя Даскалови.

През 2010 г. и двете общини са подписали договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за безвъзмездно финансиране на подобряването на енергийната ефективност на няколко училища и детски градини. На територията на Раднево това са три общински училища и три детски градини. В община Братя Даскалови са две училища.

В началото на 2013 г. община Раднево постига договорка с Министерството на регионалното развитие и благоустройството да бъде стопирано изпълнението на проекта за няколко месеца, тъй като е открита грешка при възлагането на обществената поръчка.

„На 14 май получихме потвърждение, че няма никакъв проблем проектът да бъде стопиран от февруари до септември. Десет дни по-късно обаче получих телефонно обаждане от колеги от Националното сдружение на общините, които ме предупредиха, че на сбирката на управляващия орган на оперативна програма „Регионално развитие" се готви едностранното прекратяване на договорите с бенефициентите. Загрижен съм", обясни кметът на Раднево д-р Юлиан Илчев.

Договорът на общината по програмата е на стойност 2,3 милиона лева. Община Братя Даскалови пък е подписала контракт за 860 000 лева. Двете общини вече са похарчили средства от бюджетите си, за да изпълнят предварителните условия по контрактите.

Тъй като и в двата проекта има месеци, в които няма никакво движение по изпълнението им от управляващия орган на оперативна програма „Регионално развитие" са ги определили като високорискови. Именно затова те ще бъдат прекратени. Общата стойност на всички 84 проекта е 100 милиона лева.

„Те са преценили след анализ, че има срок от 10 месеца, в които няма движение по проектите. В договора, който сме подписали обаче никъде не се казва, че има срок, в който ако няма движение, той ще бъде едностранно прекратен.

Общините с малък бюджет не могат да си позволят да платят толкова големи проекти, ако ни прекратят договорите или пък финансирането няма как да направим планираните ремонти на училища и градини. От това страдат децата. Вината за подобно развитие е на Закона за обществените поръчки, който позволява на всеки да обжалва до безкрай. Ние искаме само ясни правила, които да се спазват от всички", обясни кметът на Раднево д-р Юлиан Илчев.

Той припомни, че в общината все още чакат да им бъде изплатена концесионната вноска от „Мини Марица Изток". Тя е в размер на 4,1 милиона лева и е трябвало да бъде платена още през януари.