Окръжният съд в Стара Загора остави в ареста тримата чуждестранни граждани, обвинени за изнасяне без разрешение на технологични данни от „Арсенал“ АД в Казанлък, съобщиха от прокуратурата.

Оставиха в ареста чужденците, заемали отговорни позиции в „Арсенал“ (ВИДЕО)

На тримата са повдигнати пет обвинения. Първото е за това, че в съучастие са копирали компютърни данни - конструктивни и технологични разработки и документи на изделия на „Арсенал“ АД, които са защитена тайна.

Спрямо тях са повдигнати и обвинения за кражба на части и вещи от завода и за изтриване на компютърни данни - конструктивни и технологични  разработки и документи за изделия.

Четвъртото и петото обвинение са за държане на боеприпаси за огнестрелно оръжие без надлежно разрешение и за това, че без съответния лиценз и разрешение са транспортирали технологии с двойна употреба.

Искането за изменението на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека е направено от защитата на тримата. В днешното заседание Окръжната прокуратура в Стара Загора е настоявала тя да не бъде променяна, което е възприето и от Окръжния съд. Определението на съда подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Пловдив.   

Задържаха трима чужденци, изнесли важни документи от завод „Арсенал“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Припомняме, че специализираната операция за задържането им беше проведена след подаден сигнал на 3 октомври за установена липса на конкретни изделия от „Арсенал“ АД и документи, относими към тях - информация изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми.

В рамките на разследването са разпитани свидетели, установено е, че в завода, със сключени трудови договори, са работили 24-годишен литовски гражданин, негова съгражданка - на 59 години, и 60-годишен гражданин на Русия. Дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството.

Тримата са били в неплатен отпуск до 17 септември, след което не са се явили на работа. Установено е, че са се придвижвали с леки автомобили, справка за задграничните им пътувания показала, че те са влезли в страната на 2 октомври, били са в Казанлък и са тръгнали обратно. С цел предотвратяване напускането им от страната, до ГДГП е изпратено искане за щателна проверка.