Определен е проектен мениджър за „Енергийно обновяване на българските домове”
Определен е проектен мениджър за „Енергийно обновяване на българските домове” / ОИЦ

Проект „Енергийно обновяване на българските домове" стартира от началото на месец юли. За Стара Загора, част от Югоизточния район за планиране, бе определен проектен мениджър- „Енерджи Сейвинг"ООД, ул. „Уилям Гладстон" 16, офис 2. Ръководител на екипа е инж.Севдалина Джабарска, а координатор инж.Мария Тонева. Проектните мениджъри ще играят важна роля, тъй като те ще идентифицират допустимите жилищни сгради за обновяване, ще подпомагат сдруженията на собствениците при подготовката на цялостната документация за кандидатстване. През целия процес на кандидатстване и усвояване на финансова помощ, проектният мениджър ще подпомага комуникацията между Сдружението на собствениците и останалите участници в проекта.

Старозагорци, които търсят подробна информация, желаят да подадат заявления за интерес и подкрепа, имат въпроси относно кандидатстването по проекта, могат да потърсят проектния мениджър за региона. Все още обаче няма подадено заявление. Информация, документи за кандидатстване и заявления можете да се подадат и в община Стара Загора, както и в Областния информационен център на бул. „М. М. Кусев" №9.

За всяка одобрена сграда собствениците ще получат финансова помощ до 50% от стойността на бюджета за обновяване на сградата. От оперативната програма Регионално развитие ще се покрият изцяло разходите за обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност. Във връзка с реализирането на проекта Фонд за жилищно обновяване ще подпомага процеса по обновяване чрез предоставяне на заеми/банкови гаранции. Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от 50% от бюджета за обновяване на съответната сграда/блок секция. Положително ще бъдат оценени всички сгради, отговарящи на критериите за допустимост, и ще получат одобрение за получаване на финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност по реда на заявяване и до изчерпване на наличния публичен финансов ресурс.

Местният Областен информационен център, в партньорство с Община Стара Загора, проведе шест информационни срещи за разясняване на целите, условията за участие и етапите на реализиране на проект „Енергийно обновяване на българските домове" по схема „Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради", Оперативна програма „Регионално развитие".