Ограничен достъп до Бузлуджа заради празника на социалистите
Ограничен достъп до Бузлуджа заради празника на социалистите / Областна администрация Стара Загора

Достъпът до паметника на връх Бузлуджа ще бъде ограничен в началото на август. Причина за извънредните мерки са празненствата, свързани с отбелязването на 123-та годишнина от създаването на социалистическото движение у нас.

Проявите ще се състоят на 2 август, а в началото на тази седмица областният управител Живка Аладжова проведе първата работна среща с представители на различни институции за създаването на организация за честванията.

На сбирката присъстваха ръководителите на Областно пътно управление Стара Загора, ОУПБЗН Стара Загора, ОДМВР Стара Загора, ОД „Безопасност на храните" Стара Загора, РЗИ Стара Загора и представители на ръководството на БСП.

Ограничения достъп до паметника ще бъде обозначен с предпазни ленти и табели. В региона ще бъдат разположени два пожарни екипа с 1 пожарна и 1 автомобил.

Два екипа ще изпрати и Областната дирекция по безопасност на храните. Те ще следят за спазване на предписанията от страна на съдържателите на временните обектите за хранене.

Както всяка година, от полицията ще осигурят необходимата охрана спрямо предоставената им от организаторите програма на събитията.
Ще бъдат осигурени и 2 линейки с медицински екипи. Тревата ще бъде окосена, а районът ще бъде обезпаразитен.

До края на юли се очаква ремонтът на панорамния път от връх Шипка до връх Бузлуджа, по който ще се придвижват посетителите на тържествата от Северна България, да бъде завършен, а площите около него - почистени и обезопасени.

Предстои комисия от представители на държавните институции, съвместно с организатори на честванията от БСП, да направят оглед на пътищата до върха, както и на местността „Историческа поляна" и при необходимост да се предприемат действия за безопасното протичане на събитието.