„Нова възможност за моето бъдеще
„Нова възможност за моето бъдеще / DarikNews.bg, архив

Заместник-министърът на образованието Иван Кръстев представи в Стара Загора проекта „Нова възможност за моето бъдеще". Проектът е на обща стойност 5 862 200 лева. Той се изпълнява от Министерството на образованието и науката.

Целта му е да създаде и изпробва Система за идентифициране и изпробване на неформално и самостоятелно придобити знания, умения и компетентности. Предвижда се системата да позволява издаването на документ, който да доказва придобитите извън формалното образование знания и умения. Системата ще бъде разработена на базата на вече изпълнени проекти, насочени към разработване на инструментариум за валидиране на компетенции. За успешното функциониране на системата са необходими не само законодателни промени, но и привличане на общественото внимание към тази възможност.

Получаването на документ, доказващ придобити по неформален път знания, създава предпоставки за повишаване мотивацията на квалификацията, улесняване на трудовата мобилност, подобряване процеса на подбор на персонала, постигане на по-висока степен на обективност при оценяването на персонала и кариерното израстване, по-ефективно прилагане на системите за диференцирано заплащане на труда, намаляване на времето и разходите при организиране на надграждащи обучения.