Непредпазливост е вероятната причина за пожара на „Зайчева поляна”
Непредпазливост е вероятната причина за пожара на „Зайчева поляна” / Областна администрация

Локализиран е пожарът в северните покрайнини на Стара Загора, който обхвана 650 дк горски масиви, над 100 от тях - борова гора. До края на деня окончателно ще бъде потушено огнището край кв. „Трите чучура - Север".

Последните замервания на въздуха показват, че няма замърсяване на атмосферата. Няма опасност за здравето на хората, пламъците не са засегнали постройки в района. По предварителни данни на Полицията причините за избухването на огъня са заради непредпазливост.

В противопожарните действия участват представители от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението", ОДП на МВР, военнослужeщи от 2-ра Механизирана бригада и от 61-ва Стрямска бригада на Сухопътни войски, Регионалната дирекция на горите, дружеството ВиК, фирмата „Нелсен Чистота", РИОСВ, доброволци и други.

Противопожарните усилия са насочени и в момента за потушаването на запалени треви и храсти в старозагорските села Остра могила и Пъстрово.

Преди 5 часа край старозагорското село Змейово избухна нов пожар, който изпепели 200 дк горски масиви край Римския мост, над 40 от тях са борови насаждения. Подпалени са близо 200 декара, сред които 50 декара борова гора. В борбата с огнената стихия са включени вече 150 огнеборци с 5 автомобила, военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада на Сухопътни войски и няколко доброволци. Председателят на Кризисния щаб Живка Аладжова осигури храна и вода на дежурните през нощта край огненото огнище от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението" и от Регионалната дирекция на горите край огненото огнище. Храна и вода Аладжова изпрати и на участващите в гасенето на пожарите днес край Змейово.

Областният кризисен щаб продължава да работи в Старозагорска област, тъй като огнеборците потушават и днес пожари, каза председателят на щаба - Областният управител Живка Аладжова.