Не е важна болницата, а пациентите
Не е важна болницата, а пациентите / Dariknews.bg

Не е важна болницата, а пациентите. Това е основният пирнцип, върху който се изгражда реформата в здравеопазването ни, според зам.-министър Валерий Митрев. Важните условия, които всяко болнично заведение трябва да покрие са, наличие на двама специалисти, повишаване на квалификацията на работещите и 24-часов прием, който вече е задължителен и за частните болници. Малките болници могат да търсят и да привличат кадри или да се обединят в междуобластни здравни консорциуми, обясни
д-р Митрев..
Друг основен проблем пред реформата са делегираните бюджети, които са прогнозни и тримесечни. "Не можем да преразпределим повече, отколкото сме събрали. Парите в Старозагорско ще се разпределят прозрачно според движението на пациентите в региона", обеща д-р Митрев.

Зам.-министърът обясни, че предстои мониторинг на болниците по американска методология, който ще следи нивото на мениджъмнта. Причината е, че заведенията с най-висок рейтинг имат най-мното задължения. До десетина дни започва и проверката на договорите, сключени с РЗОК. В Старозагорско ще ни проверяват от Кюстендил и Видин. Очаква се да стартират дейностите и на Агенцията за медицински одит.

Зам.-министърът на здравеопазването Валерий Митрев се срещна с ръководителите на общинските и държавните болници в областта и обсъди с тях проблемите, които срещат заради реформата.