Над 8000 старозагорци ще получат хранителни пакети
Над 8000 старозагорци ще получат хранителни пакети / ОИЦ-Ст.Загора

Приключиха единадесетте информационни срещи на Областен информационен център - Стара Загора от националната кампания „Заедно за съпричастността". Над 140 доброволци и координатори на Българския червен кръст в областта, представители на неправителствени организации, на общинските администрации, кметове на населени места бяха запознати възможностите за заетост, обучение, достъп до социални услуги по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Кампанията стартира на 16 ноември. Във всички единадесет общини от област Стара Загора експертите на центъра представиха процедурите „Младежка заетост", „Обучения и заетост на младите хора", „Ново работно място 2015" „Активно включване", „Развитие на социалното предприемачество", „Предоставяне на услуги в дома" и други. Популяризирането на отворените и предстоящи процедури по ОПРЧР ще се осъществява от доброволците на БЧК по време на раздаването на хранителни продукти от първа необходимост по програмата за храните, която се финансира от Фонда за европейско подпомагане.

Предоставянето на хранителни продукти на нуждаещите се лица е по линия на Оперативната програма за храни. По нея България ще получи 104,8 млн. евро в рамките на седем години. В област Стара Загора ще бъдат подпомогнати близо 8100 човека, определени от Агенцията на социално подпомагане, която управлява тази програма. 21 са продуктите, които се очаква да бъдат включени в хранителните пакети за хората. Общото количество на храната е 31 кг и 8 л или около 38 к на човек.