Кметът на Казанлък се срещна с представители на Чешкото посолство у нас
Кметът на Казанлък се срещна с представители на Чешкото посолство у нас / община Казанлък

Кметът на Казанлък Галина Стоянова се срещна с представители на Чешкото посолство у нас. По време на срещата бяха представени характеристики на електробуси, чешко производство.

При проведените разговори от чешка страна потвърдиха тенденциите в развитието на модерния екологичен транспорт и предимствата на електробусите, вместо скъпото изграждане на нови тролейбусни линии.

В началото на месец октомври бе представено „Подробно прединвестиционно проучване и финансов анализ за цялата система на градския транспорт на град Казанлък". Тогава бяха детайлно коментирани дейностите в различните варианти и приоритетния за Общината по проекта за Система на градския транспорт. На базата на мултикритериен анализ Община Казанлък фокусира вниманието върху Алтернатива №3 „Екологичен и иновативен интегриран градски транспорт". Тя предвижда четири дейности: Рехабилитация на основни булеварди, Закупуване на електробуси, Въвеждане на информационна система за управление на градски транспорт и Рехабилитация на 23 броя спирки. За този, първи етап по проекта Община Казанлък ще получи финансиране по ОП „Региони в растеж" за интегриран градски транспорт в размер на 3 млн. 340 хил.лв., а за втория етап - около 5 млн. 419 хил.лв.

В рамките на проекта е предвидено първоначално бъдат закупени 6 електробуса, от които четири, с дължина 8 метра и два, с дължина 10,5 м., които да обслужват пътници от градския транспорт, а през втория етап - нови 6, със същите параметри.

По време на срещата с представителите на Република Чехия кметът на община Казанлък Галина Стоянова припомни основните затруднения при определянето на най-доброто решение за бъдещия транспорт в града: много стара тролейбусна мрежа, която не се ползва, а и е частна собственост, чието възстановяване би било много скъпо, близо 1 млн. лв. най-малко, а такава инвестиция не може да бъде осигурена по Програмата.

Галина Стоянова отбеляза, че в изпълнение на Инвестиционната програма на Община Казанлък 2014 - 2020 Общината спазва Закона за обществените поръчки и апелира за участието на максимален брой бъдещи кандидати по процедурата.
Гостите от Чешкото посолство в България приветстваха интереса на Община Казанлък към електромобилите и ги определиха като транспорт на бъдещето.