Елена Нонева: Има неясни неща около санирането
Елена Нонева: Има неясни неща около санирането / DarikNews.bg

Керка Николова е новият общински председател на ПД "Социалдемократи" Стара Загора. Тя бе избрана по време на годишното отчетно-изборно събрание на движението.

Младежкото обединение към политическото движение работи много активно и през миналата година е направило редица предложения към общинска администрация относно подобряване на инфраструктурата в селата.
"Имаме обещанието, че до 15 април ще бъде направено осветлението на площада в село Загоре", обясни Николова.

Представителите на ПД "Социалдемократи" коментираха и нашумялата тема за санирането. Според председателя Елена Нонева санирането води след себе си много неясноти. Като пример тя посочи, че не е ясно кой ще заплаща електроенергията, която ще се изразходи от фирмата изпълнител на дадения обект, както и какво ще се случва с живущите, докато тече този мащабен ремонт в домовете им.

"Какво ще се случи ако парите по проекта свършат или бъдат спрени? Хората ли ще плащат остатъка от сумата за саниране?", попита Нонева. Тя допълни, че не е възможно след регистрация на Сдружение имотите на собствениците да бъдат отнети.

Елена Нонева коментира и приетия на първо четене Закон за предучилищното и училищното образование.

"Ние смятаме, че законът трябва да продължи да носи името "Закон за народната просвета". Категорично не приемаме желанието да бъдат финансирани частните детски градини и училища. В този закон не са ясни и критериите за домашното образование, какви ще бъдат методите за получаване на диплома за деца, които учат в дома си", каза Нонева.

Тя е категорична, че трябва да се премахне системата за избор на учебник от учител в отделното училище. Трябва да има по един учебник по предмет за всяка възрастова група, но той да бъде съобразен с потребностите на децата и да не бъде написан на висок за учениците академичен стил. Настояваме за облекчена програма за учениците до 4-ти клас, като в нея да бъдат включени предметите математика, български език, четене, чужд език и физическо възпитание", каза още Елена Нонева.