Да изградят паметна плоча на герой от Априлското въстание искат в Казанлък
Да изградят паметна плоча на герой от Априлското въстание искат в Казанлък / Dariknews.bg,архив

Подписка за поставянето на паметна плоча в Казанлък на героя от Априлското въстание Стефан Почеков започва в родния му град. Почеков е единственият казанлъчанин, участвал в Априлското въстание. Подписката е инициирана от трима граждани на Казанлък, създали за целта Инициативен комитет, председателстван от Недялко Пъков. В комитета са също Стефан Папукчиев, директор на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, и историкът в ИМ "Искра" Марияна Ибришимова.

Поводът за инициативата на гражданите е предстоящата 140 годишнина от Априлското въстание.

Идеята е паметната плоча на видния казанлъшки учител и революционер да бъде поставена в парк "Розариум" в близост до паметника на загиналите.

Стефан Почеков е един от известните и обществено-ангажирани казанлъчани през втората половина на 19 век. Той е сред основателите на Ученолюбива дружина "Искра" през 1873 година и неин председател година по-късно, съратник и приятел на Петьо Ганин. Роден е в Казанлък, през 1850 година, учителствал в Клисура и е бил член на Клисурския революционен комитет. Участник в Априлското въстание. Сражавал се е на позицията "Зли дол". След потушаването на въстанието е четник в четата на Тодор Каблешков.Става един от свидетелите на гибелта на самия Тодор Каблешков.

Стефан Почеков намира смъртта си една на 26 години. Убит е в местността "Троянските колиби" през май 1876 година.

Желаещите да подкрепят искането за паметна плоча на героя в Казанлък, могат да направят това чрез специалната подписка, която е на разположение във фоайето на Информационния център на Община Казанлък, на улица "Искра" 4 в града.