Димитър Танев: Има оповестени 2202 договора в енергетиката, но няма публичен регистър
Димитър Танев: Има оповестени 2202 договора в енергетиката, но няма публичен регистър / Dariknews.bg, архив
Димитър Танев и областни председатели на партиите от Реформаторски блок Стара Загора призовават областния управител на Стара Загора и главния прокурор да отменят референдума за Бедечка
Димитър Танев, член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ и КП Реформаторски блок – Стара Загора, внесоха сигнали до главния прокурор Сотир Цацаров и до областния управител на Стара Загора  относно решението на Общинския съвет за провеждането на референдум за бъдещето на „Бедечка“. Те призоваха отговорните институции да предприемат действия за отмяна на решението за провеждане на обществено допитване, тъй като то е незаконосъобразно и подвеждащо.

Референдумът е наказателен вот към гражданското общество, което застана зад мораториум за строителството в парка, а получи незаконосъобразен и подвеждащ референдум. Остро се противопоставяме на противозаконните действия от общинския бюджет да бъдат платени далаверите с имоти в парк Бедечка.
Бягане от отговорност на местната власт е опитът чрез референдум да оправдаят бъдещите си действия относно парка в Стара Загора.  Има ясни законови правила по какви теми могат да се правят референдуми, а финансовите задължения на управляващи органи не са сред тях, подчертава Танев. Отговорът на насрочения референдум може да повлияе върху цялата разходна част на бюджета и да се отрази негативно върху размера на разходите за редица други сфери, като напр. образование, социални грижи, разходи за култура.

Това е опит на община Стара Загора да прехвърли отговорността за решаването на съдбата на Бедечка върху хората. Трябва да е ясно кой ще поеме отговорност при провал на референдума, в случай на незаконосъобразност или невалидност и кой ще плати разходите при организацията му.

От Реформаторския блок са готови да стартират кампания за намиране на  национално отговорно решение за спиране на застрояването в зелените пояси и в други градове на страната.