Без повече политизиране на протестите в защита на Музея на религиите
Без повече политизиране на протестите в защита на Музея на религиите / DarikNews.bg
Без повече политизиране на протестите в защита на Музея на религиите
68215
Без повече политизиране на протестите в защита на Музея на религиите
  • Без повече политизиране на протестите в защита на Музея на религиите

Карлово изнесе урок по родолюбие. Въпросът е колко от останалите български градове са слушали и внимавали в открития час, проведен на 9 ноември. Тогава над 3000 карловци протестираха мирно в града на Апостола срещу съдебното решение Куршум джамия да бъда дадена на Главно мюфтийство. Протестът, организиран в социалната мрежа, започна с благословията на местен свещеник. Премина без инциденти и етническо напрежение.

Старозагорци към момента не можем да се похвалим с будно гражданско общество заради иска на мюфтийството към Ески джамия. В преминалите два протеста преди началото на съдебните заседание участваха предимно представители на политически партии, сред които Националния фронт за спасение на България. Сваляме политическите знамена в името на една обща кауза, увери общинският съветник от партията Гергана Микова по време на среща, която имаше за цел обединение и създаване на единен фронт за действия, които да подкрепят Музея на религиите.

Освен участници от фб групите и граждани на форума присъства и карловският кмет Емил Кабаиванов. Той припомни, че в Устава на Българския таен централен революционен комитет е записано: Ние не искаме нищо чуждо, но и своето не даваме никому. „Ще продължим борбата като даваме предимство на гражданското начало, така както и вие. Общината помага, но не искаме да администрираме протеста на гражданите". Карловският кмет обеща, че до две седмици ще се проведе национална среща на кметовете и председателите на общински съвети, в чиито градове се водят дела за установяване собствеността на мюсюлмански храмове. Според Кабаиванов в съдебна зала се гледат около 90 подобни дела на различни инстанции. Ако бъде допуснато разглеждането на новия проектозакон за вероизповеданията и евентуалното му приемане се очаква да бъдат заведени 1500 дела в цялата страна за връщане на имоти на Главното мюфтийство.

Какво още каза Кабаиванов чуйте в прикачения звуков файл.

Без повече политизиране на протестите в защита на Музея на религиите
netinfo

Участниците в срещата се обединиха около тезата, че държавата е абдикирала от този толкова важен въпрос. Според модератора на дискусията Маноил Манев случващото се в Стара Загора около Музея на религиите не е единичен процес и без намесата на държавата би довел до нарушаване на етническия мир.Не е вярно, че държавата не прави нищо, е мнението на археолога от Регионалния исторически музей Димитър Янков. Той прочете отговор на Министерството на културата на изпратено до тях писмо от кмета Живко Тодоров. „Няма проблем и останките от средновековната черква и светилището на Тракийския конник открити в Ески джамия да бъдат обявени за паметник на културата с национално значение". Тази новина е добра, но за нашето дело не е кой знае колко голямо спасение, подчерта Манев.

Без повече политизиране на протестите в защита на Музея на религиите
netinfo

Следващото дело на Старозагорския окръжен съд за собствеността на Ески джамия е насрочено на 29 ноември. Като страна вече е конституирана община Стара Загора. Налице е правен интерес, тъй като община Стара Загора предоставя документи, че е собственик на терена, върху който се издига Музея на религиите. Ще изчакаме решението на съда, коментира кметът Живко Тодоров. „Смятам, че към момента съдът се отнася коректно и ще изчакаме неговото решение. Ако е в полза на старозагорци няма да създаваме излишно напрежение. Но, ако се случи нещо подобно като в Карлово няма да бъдем безразлични и ще заемем ясна и категорична позиция". Според председателя на Общинския съвет Емил Христов обаче преекспонирането на темата не е в ничий интерес. „Не искам да говоря за вероизповедания, далеч съм от мисълта да съзирам някакви пъклени планове, но сме тръгнали по опасен път. Задачата на всички нас е да направим това противопоставяне колкото се може по-малко и да приемем реалностите такива каквито са".

А реалността е следната-на следващото съдебно заседание ще бъдат разпитани свидетелите по делото.Според районния мюфтия Турхан Хасан те ще докажат, че джамията е била действаща в средата на 70-те години. Ако съдът отсъди в тяхна полза, Хасан обеща всекидневни молитви в Ески джамия.

Старозагорци пък се стягат за поредния протест, насрочен за 29 ноември преди заседанието на съда. Този път ще бъдем обединени като българи, а не като представители на партии, защото каузата е една, решиха участниците в днешната среща. А за да достигне тя до всички граждани от фб групите обещаха да предприемат широка информационна кампания.