Окръжна прокуратура Стара Загора наблюдава разследване за извършен грабеж, придружен със средна телесна повреда. Деянието е извършено вчера в село Ветрен, община Мъглиж. Това каза пред журналисти заместник окръжният прокурор Георги Видев.

Извършителят на престъплението е проникнал в жилището на двама възрастни хора – мъж на 71 години и съжителката му на 69 години през прозорчето на банята, обясни той. Търсел е пари.

Мъжът се е събудил, станал е и тогава извършителят е започнал да нанася удари със стол по главата и тялото на пострадалия, настоявайки той да му даде парите от пенсията си, която е получил няколко дни по-рано. Мъжът е паднал на земята, а извършителят е продължил да го удря. Събудила се е и жената, която е имала известна парична сума, която е успяла да укрие. Мъжът е започнал да удря и нея, предстои да бъде установено колко пъти, като отново е настоявал да му предадат парите си. Тя е успяла да го заблуди, че вече са похарчени. 

Извършителят е на 29 години и е криминално проявен. Извършил е деянието в изпитателен срок на предходна условна присъда за грабеж, посочи още Видев. 

След влизане с взлом: Мъж нападна семейство и ги ограби

„Ще бъдем безкомпромисни към подобни прояви. Няма да бъдем толерантни към извършителите на такива деяния, за да може хората са спокойни в домовете си“, заяви заместник окръжният прокурор.

„По отношение на всички лица, които са извършвали престъпления, се извършва превантивна дейност и се работи активно с тях“, увери заместник-директорът на Областната дирекция на МВР – Стара Загора Пламен Петков. Това е един от уязвимите райони на областта, и по-специално в Районно управление Казанлък, там има постоянно присъствие, периодично се прави анализ на малките населени места в областта и се привличат сили от жандармерията и други, посочи още той. 

С постановление от 10 октомври лицето е привлечено към наказателна отговорност, каза наблюдаващият прокурор Петя Драганова. Повдигнато му е обвинение за престъпление от общ характер – грабеж, придружен със средна телесна повреда. С постановление от вчера той е задържан за срок до 72 часа с оглед изготвяне и внасяне на искане в Окръжен съд Стара Загора за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, посочи тя. За това престъпление е предвидено наказание „лишаване от свобода“ между пет и 15 години, като може да се постанови и конфискация на до една втора от имуществото на осъденото лице.

„В случая не говорим точно за рецидив, а за грабеж, придружен със средна телесна повреда“, уточни тя. Въпреки краткия срок, са извършени множество процесуално-следствени действия, извършен е оглед. Предстои да бъде внесено искане за постоянното му задържане. Към момента са изготвени две съдебно-медицински експертизи, разпитани са и пострадалите, които са контактни, обясни още Драганова


 
БТА