12 човека са загинали при трудови злополуки през последните три години
12 човека са загинали при трудови злополуки през последните три години / DarikNews.bg

През последните три години в предприятията, работещи на територията на област Стара Загора са регистрирани общо 514 злополуки. Най-много са през 2012 - 182, през 2013 са били 174, а през изминалата 2014 са намалели на 158.
От тях 440 са били производствени, а 12 са завършили със смъртен случаи.

„Наблюдава се тенденция за намаляване на инвалидните злополуки, но са се увеличили инцидентите с летален край", каза Йордан Йорданов от Инспекцията по труда.
Най-голям е процентът на злополуки станали в отрасъл „добив на въглища"- близо 20% или 98 инцидента, за 2014 случаите са 28. На второ място по брой злополуки е „държавно управление" със 71 инцидента. В черната статистика трето място заема „производство на съоръжения и боеприпаси"- 47 злополуки- около 9%, като 41 от тях са производствени, а смъртните случаи са 4.

„Последният случай беше в края на 2014 година в Мъглиж.Там при проверката бяха открити тежки нарушения от технически характер. Непосредствено след последната проверка на Инспекцията по труда в експлоатация е била пусната нова машина, като не са били спазени изисквания и са допуснати грешки от организационен характер. Има и индивидуална грешка, но в момента тече следствие", обясни Йорданов.

Той уточни, че през последните години най-голям процент на злополуките се дължат на падане на хора от нивото, на което се намират - около 23%, както и падане на хора от височини - дървета, сгради, скелета. На следващо място е удар от движещи се предмети, около 16%.
Най-много инциденти са свързани с инструменти, прибори и съоръжения за работа като те стават от извършване на опасни действия, непредпазливост и самонадеяност.