12 новозасадени дървета в София са били безмилостно отрязани, съобщиха от Столична община.

Сигналът е подаден от служители на Втора МБАЛ – София, които са видели отрязани новозасадените дървчета в двора на лечебното заведение, както и 2 дървета на тротоара от към бул. „Христо Ботев“.
 

отрязани дръвчета
СО


Експерти от дирекция „Зелена система“ на Столична община са потвърдили неприятния акт. За да прикрият деянието, извършителите са стабилизирали стъблата и са поставили отново торбите около стволовете на дърветата. 12-те дървета в двора и другите 2 на тротоара са били в много добро състояние и са се развивали благоприятно. Дърветата са от вида явор, японска вишна, ликвидамбър, софора и др.

Преглеждат се записи от камерите на лечебното заведение. Сигнал за случая е подаден и към 2-ро РПУ.
 

отрязани дръвчета
СО


Дърветата са засадени през 2022 година по проект на Столична община за развитие на зелената система в града, намаляване на негативното влияние от изменението на климата, като допринасят за подобряване качеството на въздуха, чрез създаване на изолационен пояс от гъсти храстови масиви и от ред дървета с плътни корони към бул. „Сливница“.
 

отрязани дръвчета
СО


Засадени са общо 102 броя храста и 13 броя дървета, като всички те се развиваха добре и бяха дали голям прираст. Дърветата са с поставени около стъблата торби, с което се поддържа постоянна почвена влажност.