/ Георги Димитров
"Столичният завод за третиране на отпадъци не преработва отпадъка, а бонусите растат в геометрична прогресия. Заводът трябва да преработва значително повече отпадъци, вместо да ги депонира. Вместо това, клетките се пълнят с непреработен боклук. Третата клетка за депониране е запълнена, четвъртата, поседна, се пълни бързо. Ако тази практика не бъде спряна, в рамките на няколко години София ще има голям проблем с отпадъка. В рамките на три години с това темпо ще се запълни и четвъртата клетка за депониране на отпадъци". Това заяви кметът на София Васил Терзиев на пресконференция в Столичната община.

Според него изходът от ситуацията е повишаване на  качеството на RDF-а, както и вдигне на процента на преработване на отпадъка, защото по думите му сега този процент е само два процента. 

"Всяко едно управление прави грешки. Нито нашето ще бъде изключение, нито предишното е било такова. Но едно от най-важните неща е, когато направиш грешка, да поемеш отговорност. Не да прехвърлиш на следващите, не да пробвах да го заметеш. Надявам се предишните управляващите да започнат да влизат и в тази си роля - да поемат отговорност за нещата, които са ни оставили в наследство", допълни Терзиев.

След проверка: Заводът за третиране на отпадъци създава риск София да преживее криза с боклука

Шефът на завода Николай Савов от своя страна посочи, че "основната работна заплата на работник в завода за боклук на София - СПТО, за месец юли е била 940 лева. За сметка на това заместник-директорът на завода е получил 12 хиляди лева заплата. И това е в месец, в който заводът реално не функционира, а всичко отива на депо".

"Безстопанственост - като груба небрежност по отношение на активите на предприятието и пилеенето на средствата му, зле написани проектни задания при строителството, липса на оперативен контрол и контрол по изпълнението, липса на контрол, раздаване на абсолютно нелогични и незаслужени бонуси спрямо резултатите и скарано с икономическата логика утежняване на финансовото положение на предприятието", написа по-рано в социалната мрежа столичният кмет. За всичко това според него трябва да бъде потърсена отговорност.



Припомняме, че на 2 януари от пресцентъра на Столичната община съобщиха, че Столичното предприятие за третиране на отпадъци не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск, ако не се вземат спешни мерки, София да преживее криза с боклука в следващите три години. Това установи новият мениджмънт на завода по една от течащите на място проверки, съобщиха от Столичната община. 

"Надеждите са ми, че този четвъртък е успеем да направим прогрес, дано имаме избран председател на Столичния общински съвет (СОС), за да тръгне работата", каза още Терзиев.

Според него все още не може да се говори за каквото и да било управленско мнозинство. "Приоритет номер едно е да "отпушим" работата на СОС и да продължим да търсим стабилна управленска конструкция", каза кметът.

"Софиянци ги интересуват решенията за града, има разбиране, че трябва да се фокусираме върху нуждите на тези, които са ни избрали", отбеляза столичният кмет. Той каза, че се дискутират всички варианти, изпробват се всички възможности.

"Все се намира повод обаче, от страна на опозицията, че не може така, не може иначе, не може с този, не може с онзи. Намира се повод да няма напредък, за да се каже, че те не умеят да намерят мнозинство и не се справят с управлението", заяви Терзиев. Според него трябва да се подходи отговорно към управлението на града. Обсъждат се имена, начини, по които те могат да работят за града, обсъждат се идеи, свързани с ротация, само и само да се случат нещата.

"От ГЕРБ продължават да не искат да си говорят с нас. Никога не сме спирали да ги каним и да искаме да има диалог", каза още столичният кмет.

Той каза, че е част от процеса и усилията за намиране на консенсус и благодари на Вили Лилков, който лансира идеята за избор на временен председател. "За шести път ще видим дали тези, които търсят решение, ще успеят да го намерят. Други постоянно казват "не, не ни поканихте правилно, както трябва, когато трябва" и бягат от отговорност, така саботират работата на СОС", каза столичният кмет.

Относно бюджета на София Васил Терзиев увери, че се работи по него и той ще бъде внесен до 29 януари, но подходът е различен. "Вместо както преди – споделяне проформа на две страници с приходи и разходи за обществено обсъждане, които никой не разбира, сега ние ще публикуваме всички прилежащи документи, всички таблици, списъци, презентации, за да може всеки, който го интересува как се харчат парите на града, да се запознае в подробности", заяви Терзиев. "Ще се отделят средства за детски градини, спорт, култура, обекти за проектиране, имаме много проекти в районите и на централно ниво, имаме готовност за тяхното изпълнение", каза още столичният кмет.

Терзиев коментира и ситуацията със снеговалежа. "При първият тежък сняг беше малко по-различна ситуацията. Тогава имаше проблеми с изпочупени дървета и храсти. Сега сме набелязали много подобрения за справяне със ситуацията. Смятам, че ще бъдем по-ефективни вече в снегопочистването и извозването на счупени дървета", каза кметът.

По думите му до края на януари трябва да е решен този проблем.
БТА