Строежът на метрото запраши центъра на столицата
Строежът на метрото запраши центъра на столицата / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Силна запрашеност на въздуха измериха служители на Столичния инспекторат в района на ЦУМ. След проверката е установено, че причина за замърсяването е строителството на метростанция "Св. Неделя".

На фирмата, изпълняваща строителните дейности - "Стройинженеринг" АД, е съставено предписание за възстановяване на асфалтовата настилка в участъка в срок до пет дни, съобщиха от инспектората.

За замърсяване на околни пространства с бетон е глобена и фирма в район "Витоша". Служителите на инспектората са проверили пет строителни обекта в района, като на "Филипа билдинг" ООД е съставен акт за липса на плътна ограда около площадката на строителството и замърсяване на бетон. За замърсяване на прилежащи площи е глобена още една фирма, а на други са съставени три констативни протокола с предписания за отстраняване на нередностите.

Междувременно днес бяха изнесени данни за наложените от Столична община глоби.Само за първите два месеца на годината в 24-те района на София за нарушения, извършени от фирми и граждани, са съставени 587 акта и са наложени 4107 глоби на стойност 56 455 лв., съобщиха от СО. Най-много са санкциите по Наредбата за поддържане и опазване  на чистота и управление на отпадъците на територията на  Столична община. На основание на тази наредба са наложени 2068  глоби с общ размер 29 160 лв. Най-много санкционираните по тази  наредба са в район "Триадица" - 299 глоби. На второ място по брой и размер се нареждат санкциите по Наредбата за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на Столична община. Броят на глобите тук е 1275, а стойността 16 845 лв, като най-често те са налагани в район "Сердика" - 226 глоби за нарушения, извършени от граждани и фирми.