Председателстващият Столичния общински съвет Грети Стефанова е изпратила писмо до всички общински съветници във връзка с получен доклад от кмета на Столичната община Васил Терзиев, с което ги призовава да се съберат на 15 януари от 14.00 часа.

В доклада на кмета се посочва, че крайният срок за приемане на проектни предложения по Процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап II” изтича на 16 януари.

В писмото Стефанова моли за потвърждение от всички съветници, при проявена отговорност от тяхна страна и събиране на необходимия кворум, докладът ще бъде обсъден, съобщиха от пресцентъра на СОС.

В своя позиция от "БСП за България" заявяват, че "в Столична община цари некомпетентност и управленски хаос". "Притеснителен е фактът, че след два месеца управление, администрацията на Столична община действа като пожарна команда. Не се познава нормативната уредба. Опитът, за пореден път да се насочи проблема към СОС е и опит да се прикрие пред обществото безсилието на първата политическа сила да постигне мнозинство за управление на града", пишат социалистите в отговор на поканата за нова дата на първото заседание на СОС на 15-ти януари, вместо на 25-ти, както беше решено на сесията на 11.01.2024 г. 

От Групата на "БСП за България" са категорични, че ще изложат позицията си и на заседание в понеделник, ако е налице кворум за неговото провеждане.

От своя страна от "Има такъв народ" бяха ясни - няма да присъстват на заседанието. "За нас изключително притеснителен е фактът, че казусът не беше дори представен на срещата, която се състоя в кабинета на кмета на 10.01, и на заседанието на общинския съвет на 11.01. Всичко това води до следния извод: Или така създалата се ситуация манифестира хаоса в работата на Столична община, или става въпрос за опит за допълнително нагнетяване на напрежението между общинските съветници в СОС. При всички положения губещи са жителите на Столична община и ние, техните избранници и представители, не бива да допускаме повече това! Общинските съветници от ИТН са последователни в действията си и от ден първи са представили решение за излизане от ситуацията! Затова няма да присъстват на подобни заседания, а само и единствено на такива, отговарящи на закона и правилника на СОС", обясняват в позиция от ИТН. 
БГНЕС