/ БГНЕС
Преди една година Общинският съвет прие нови по-строги правила за преместваемите обекти. За една година в прилагането на тези правила отговарят главният архитект на София Здравко Здравков и районните кметове. Отличникът тук е главният архитект, който заедно със службата за строителен контрол за една година по новите правила са премахнали над 400 незаконни обекта в целия град. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, цитиран от БГНЕС.

“Намираме се пред 11 павилиона напълно незаконни. Една част от тях никога не са имали разрешения, а другите са с изтекли разрешения, за които районният кмет не си е мръднал пръста през тези четири години.”, добави Георгиев. Той коментира, че около съоръженията стърчат кабели, по които тече ток, а в близост до павилионите има детска площадка.
“Това е поредният фрапантен случай за неспазване на закона. Това ще бъде 411 обект по премахване на незаконни обекти”, уточни той.
 

БГНЕС


Георгиев разкри, че сутринта е имало напрежение и хората са били недоволни от решението за премахването на павилионите. “Кметът на Изгрев не си е мръдвал пръста да изпълни задължението, което му вменихме - веднъж в месеца всеки районен кмет трябва да прави проверка на преместваемите обекти в района, за да няма случаи като тези, при които имаше и жертви”, разкритикува председателят на СОС.

Той посочи, че са дали възможност на хората да изнесат оборудването си. “Изключително идентични са жалбите, един адвокат представлява повече от половината. Да речем, че има някаква свързаност, може би не само добросъседска”, отбеляза той.

Георгиев посочи, че продължават да получават различни сигнали за незаконни постройки.

Главният архитект на София Здравко Здравков уточни, че премахването на един павилион струва 3500 лв. Той обясни, че за 10 от обектите имат решение от съда, както и потвърждение, че те не ся изпълнили в срок премахването на съображенията.

“Мястото им не е тук”, категоричен е той. Здравков отбеляза, че е издал заповед, с която забранява подобни съображения на същото място до КАТ в бъдеще. Главният архитект коментира, че ще търсят парите за премахване на незаконните съображения от собствениците им по съдебен ред. Здравков каза, че премахването на обектите ще отнеме няколко дни.
 

БГНЕС

БГНЕС