Почистват коритата на реките в София
Почистват коритата на реките в София / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Почистват коритата на реките в София
55658
Почистват коритата на реките в София
  • Почистват коритата на реките в София

За четвърто поредно лято в София се почистват коритата на реките, като целта е превенция от наводнения.

2 млн. лв. инвестира тази година общината в почистването на общо 60 дка корита на над 10 реки. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която инспектира работата по Перловска река в столичния квартал "Хаджи Димитър".

Почистени са и участъци на язовирните стени на всички общински язовири, продължава и реконструкцията на яз. Марчаево.

До септември трябва бъде готов и мостът, който се строи във Владая в следствие на земетресението от края на май.

Всички по-критични участъци на реките се почистват през тази година, като се извършват и аварийни дейности, където се налага, обясни Фандъкова. "За да можем да посрещнем есента по-спокойно. Помните, че след обилните снегове през зимата, аварийно почистихме голяма част от речните корита и язовирите".

Почистват коритата на реките в София
netinfo

Общо в момента се почистват над 12 км, почистени са над 13 км и работата продължава. "Владайска, Суходолска, Слатинска, Перловска, Боянска, деретата в район Витоша, район Овча купел, Люлинска, Драгалевска в Лозенец, в Чепинци".

Над 1600 м е участъкът от Перловска река, който се почиства от няколко дни насам.

Почистват се падналите клони и растителността по реките, което обаче не дава пълна гаранция, че ще се избегнат наводненията, но рискът се ограничава, подчерта Фандъкова.

На това, споделиха, че се надяват и жителите в района на реката: "В този участък няма как да станат наводнения, тъй като реката вече, за съжаление, е просто един канал, но е хубаво да ги изчистят, за да има превенция. То е необходимо, за да се избегнат такива ситуации като на Околовръстното преди 1-2 години".

Почистват коритата на реките в София
netinfo