Много детски градини и училища са пострадали след градушката
Много детски градини и училища са пострадали след градушката / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Много детски градини и училища са пострадали след градушката
73696
Много детски градини и училища са пострадали след градушката
  • Много детски градини и училища са пострадали след градушката

Над 700 сигнала са получени в Столичната община през телефон 112 след вчерашната буря и мощната градушка в София. Това заяви кметът на града Йорданка Фандъкова. Предстои описване на щетите. Най-честите инциденти са счупени стъкла и покриви на сгради, наводнени мазета и паднали дървета. Пострадали са много детски градини и училища. Ситуацията в София постепенно се нормализира, като са мобилизирани и екипи от доброволци, които да помагат в отстраняването на щетите и разчистването.

По думите на столичният кмет Йорданка Фандъкова е твърде рано да се говори за това какво ще е финансовото изражение на щетите, но уточни, че общинските сгради са застраховани: „Трябва да бъдат описани, трябва да бъде изчислено за кои от щетите съответно можем да получим съответно застраховка. За кои ще се наложи да се финансират по друг начин. От сутринта екипите на районните кметове имат задачата да направят огледи на всички общински сгради и съответно на частни държавни сгради за опасни елементи. Получих информация от районите: „Изгрев", „Люлин", Подуяне" за проблеми в детски градини, за паднало дърво върху детски съоръжения. Разчистват се пораженията, за да бъде безопасно за децата".

По думите й има много проблеми в столицата: „Проблеми има в инфраструктурата. Длъжни сме да сме готови за реакция при кризисни ситуации. Снощната буря нямаше как да не предизвика наводнения, тъй като паднаха много клони и листа и затлачиха оттоците".

В столичната пожарна от 17 до 21 часа вчера са получени над 160 сигнала, предимно за наводнения, счупени стъкла и паднали дървета, обясни началникът на столичната пожарна комисар Огнян Методиев: „Двама души, на които автомобилите им са били затиснати, са спасени в центъра на София, освободени са затиснати хора и в „Младост". Отводняван е подлезът при Президентството, улица „Г. С. Раковски", бул. „България". Извадихме кола от подлеза на НДК. Екипите цяла нощ бяха на разположението на столичани".

Почистването на София продължава днес и през следващите дни, като приоритетно се работи по възловите за града места, след това ще се премине към парковете, градинките и междублоковите пространства.

От сутринта пред офисите на застрахователните фирми в София се образуват километрични опашки от автомобили, което сериозно затруднява движението в града. Заради това кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила на ръководството на СДВР да предприеме мерки за осигуряване на обществения ред и регулиране на движението в районите, в които се правят огледи от застрахователните компании.

Целта е да не се допусне напрежение и да се осигури движението на градския транспорт.