Д-р Златанов с оптимистична прогноза за столичната Спешна помощ
Д-р Златанов с оптимистична прогноза за столичната Спешна помощ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Д-р Златанов с оптимистична прогноза за столичната Спешна помощ
74161
Д-р Златанов с оптимистична прогноза за столичната Спешна помощ
  • Д-р Златанов с оптимистична прогноза за столичната Спешна помощ

До една година Спешната помощ в София ще се стабилизира, до две ще бъде в много добро състояние, а до три ще надмине по качество тази в съседна Румъния. Такава оптимистична прогноза направи временно изпълняващият длъжността директор на Центъра за спешна медицинска помощ в столицата д-р Александър Златанов.

По думите му преди два месеца състоянието на структурата е било критично, но "завесата е била" вдигната и в момента проблемите се решават.

Д-р Златанов изреди няколко от стъпките, които предстои да бъдат направени в Спешната помощ, сред които преструктуриране, така че екипите да достигнат до 30 на 12-часово дежурство, промяна в съотношението между лекарските екипи и тези на парамедиците: „Контролът върху тях да бъде от съществуващите реанимационни лекарски екипи, които и да с в помощ, и да им подпомагат, когато се наложи. Това няма да допусне всеки човек, прегледан от парамедик, да бъде откаран в съответното спешно отделение и да задръстим спешното отделение".

Златанов заяви, че в момента тече проверка на знанията и уменията на работещите в Спешна помощ. Процедурата минава в тестове и практическо събеседване. След установяване на слабите места в подготовката на медицинския персонал ще се провежда обучение. Шофьорите на линейките също ще минават през проверка на компетенциите, като има план по-младите от тях да преминат обучение за парамедици.

„Наистина оптимистичен вариант, но ние не можем да си позволим да сме песимисти, поради това че при всяко положение Община София има абсолютна нужда от една добра спешна помощ", коментира д-р Александър Златанов.

На въпрос докога ще изпълнява ръководна функция в Спешна помощ в София, Златанов заяви, че не знае и че цели единствено това, което се променя в положителна посока в момента, да продължи и при наследника му на поста, който и да е той.