Здравната карта не трябва да е самоцел, заявиха от БЛС
Здравната карта не трябва да е самоцел, заявиха от БЛС / Darikradio.bg

Проектът за здравна карта е да защити интересите на НЗОК. Това заяви пред Дарик д-р Николай Иванов, председател на Регионалната колегия на БЛС.

„ За два месеца НЗОК от дефицит над 100 млн лв изведнъж се оказа, че няма дефицит. С парите от 2016 се покриха дълговете от 2015 г., както се е случвало винаги", коментира още д-р Иванов. Със съкращаването на болнични легла се цели и орязване бюджета на болниците, което няма логика, добави д-р Николай Иванов.

При изготвянето на здравната карта в Сливен свободните легла са били 19, сега се оказват много повече. Това означава да бъде закрита една голяма болница в града, уточни още председателя на лекарската колегия и добави, че финансирането на едно и също легло ще бъде едно и също. От друга страна здравната карта е като самоцел и никой не знае какво ще се случва в бъдеще.

„Реформа не се прави на парче" категоричен е д-р Иванов. По думите му за да се въведе здравна карта е необходимо райониране, което към момента в страната не съществува, трябва да има и реална статистика за заболеваемост, за използваемост на легла.

Единствената цел на здравната карта е след като се промени закона при подписването на Рамковия договор след 1 април 2016 г, е да се намалят бюджетите на болниците, тъй като бюджета е както предходната година, но инфлацията е различна, каза още д-р Николай Иванов.