Заради антракса - извънредно заседание на епизоотичната комисия в Болярово
Заради антракса - извънредно заседание на епизоотичната комисия в Болярово / Дарик Сливен, архив

Спешно извънредно заседание на епизоотичната комисия в община Болярово е обсъдило откритото огнище на антракс при овцете в село Стефан Караджово. На 16 август от инфекциозното отделение в Ямбол в местната РИОКОЗ е получен сигнал за заболял от кожната форма на антракс мъж. Той се е заразил от закоена овца.

Болният давал различни и противоречиви сведения за месото от заразеното животно. На 14 август той отишъл в спешния център в град Болярово заради рана на ръката, който е хоспитализиран в ямболската болница. Това става ясно от доклада пред комисията на д-р Наташа Капсъзова - директор на Дирекция „Заразни болести" при РИОКОЗ - Ямбол.

Установено е наличието на антракс, като до момента пациентът е в добро състояние,  дадени са антибиотици на съпругата му, която няма признаци на болестта. Издирва се пастира на животните,за да се дадат антибиотици и на него.

Ветеринарните власти са извършили обеззаразяване на обора,  извършва се ваксинация на всички животни от стадата в село Стефан Караджово, която трябва да приключи до 25 август.

Епизоотичната комисия е натоварила кмета на село Стефан Караджово да издаде заповед за райониране на водопоя и пашата, като собствениците на животни бъдат уведомени лично, срещу подпис за спазване на забраната, която ще важи 14 дни след имунизацията на всички животни. 

Ловната дружинка от селото трябва даследи за умрели хищници, а собствениците на животни трябва незабавно да информират ветеринарните власти и кмета на селото при повишена смъртност и внезапна смърт на животните, за да се вземат мерки.