Теодосий Спасов е носителят на наградата „Добри Чинтулов
Теодосий Спасов е носителят на наградата „Добри Чинтулов / netinfo

Теодосий Спасов е носителят на наградата  за литература и изкуство „Добри Чинтулов"  на община Сливен за 2009 година. На свое заседание Обществената комисия по номинациите избра известният български музикант за носител на приза, съобщиха от общинския пресцентър.

Теодосий Спасов е разработил свой уникален синтез между традиционен фолклор, джаз и класическа музика. През 1994 г. за изпълнение с хора на БНТ е удостоен с наградата „Грами" за дебютния албум „Мистерията на българските гласове". През април 1995 г. списание "Newsweek" признава Теодосий Спасов за един от най-талантливите музиканти на Източна Европа и отбелязва, че „.....е създал нов музикален жанр".  Спасов с успех е гастролирал в страните от Европа, Близкия Изток, Австралия, Канада и САЩ.

Участвал е в създаването на 20 компактдиска, от които 4 са негови собствени, автор е на музиката към 8 филма като композитор и изпълнител.

В Сливен Теодосий Спасов е реализирал съвместни проекти със Симфоничния оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци и многократно е  участвал в  концертни програми и чествания, организирани от общинската администрация.

Традиционната награда на името на Добри Чинтулов се присъжда на изявен творец по повод празника на Сливен - Димитровден. Призът ще бъде връчен на тържествена церемония на 25 октомври в залата на Драматичен театър „Ст. Киров".