След 48 часа става ясно от какво са се натровили сливенските ученици
След 48 часа става ясно от какво са се натровили сливенските ученици / netinfo

Към 20 часа снощи в областната болница в Сливен са постъпили около 90 деца с болки в корема и повръщане. Те са от града и съседни села, на възраст между 5 и 15 години, съобщи началникът на спешното отделение д-р Тодор Суванков.  Около 60 от децата са приети за лечение, уточняват от МБАЛ „Д-р Ив. Селимински”.

В по-тежко състояние са няколко деца, които са обезводнени. Състоянието за момента е овладяно, не е критично и няма опасност за живота на нито едно от тях. Около 30 ученици са прегледани и пуснати на домашно лечение.

След 48 часа става ясно от какво са се натровили сливенските ученици
netinfo

Малките пациенти са настанени в различни отделения на областната и военната болница в Сливен. По-рано началникът на отделението по инфекциозни болести д-р Митко Баев каза, че по-голямата част от хоспитализираните деца навярно ще бъдат изписани още днес, след като са били под наблюдение и на системи през нощта.

„Вероятно става дума за хранително отравяне, но без да имаме резултати от лабораторните изследвания още е рано да се каже какъв е точно причинителя”, допълва още д-р Суванков. Според него яснота ще има най-рано след 48 часа и тогава ще може да се каже каква е точната причина за натравянето.

Учениците са яли пилешка супа и питка, доставена от една фирма, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Бисерка Василева. Фирмата обслужва 21 училища на територията общините Сливен, Котел и Твърдица.