Расте броят на социално подпомаганите, намаляват парите, които им се отпускат
Расте броят на социално подпомаганите, намаляват парите, които им се отпускат / Дарик Сливен, Архив

3 575 месечни социални помощи на лица или семейства от област Сливен, чийто доход за предходния месец е по-нисък от определен диференциран минимален доход са били отпуснати през месец януари, съобщават от Регионалната дирекция за социално подпомагане.

Помощите са на обща стойност 362 006 лв. Наблюдава се увеличение броя на отпуснати месечни помощи спрямо същия период на 2014 г. – със 101 случая (или 2,9%). В същото време през месец януари 2015г. са изплатени със 15 550 лева по-малко в сравнение с изплатените през предходната година средства за социални помощи.

Причината се дължи на увеличения от началото на 2014 г. размер на месечните помощи за деца, отпускани по реда на Закона за семейни помощи за деца, които се считат за доход, при определяне размера на месечната социална помощ. В процентно изражение най-чувствително е увеличението на месечните помощи в община Нова Загора – 23% (37 случая) и в община Твърдица – 20% ( 74 случая ).

В община Сливен се отчита намаление на отпуснатите месечни социални помощи със 351 случая (или 2,19% ). През месец януари 2015г. в област Сливен са отпуснати 8 еднократни помощи за задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности и са издадени 35 удостоверения за безплатно пътуване по БДЖ на лица с трайни увреждания.