Над 3000 безработни полагат труд по национална програма
Над 3000 безработни полагат труд по национална програма / Дарик Сливен, архив

3 064 безработни лица ще работят през февруари по програмата „Общественополезни дейности за любимия град” в община Сливен. Те са заети в 14 дни от месеца за по 4-часа на ден. Програмата осигурява временна заетост на безработните, които получават социални помощи, уточняват от общинска администрация.

„Всяка сутрин разпределяме работата, осигуряваме материали. Добре е средствата, които съпътстват държавните програми за социално подпомагане,  да идват навреме в общините, защото закъсненията са чести“ - коментира кметът на Сливен Кольо Милев. Според него затруднения с разпределението на работата по тази програма няма, но понякога  има проблем да се съхранят предоставените материали.

Безработните са разпределени на различни обекти – училища, детски градини, ясли, гробищни паркове, социални и др. институции и учреждения на територията на град Сливен и във  всички населени места на общината, които са подали заявки. Списъкът е съгласуван с Дирекция „Социално подпомагане” – Сливен.

Програма „Общественополезни дейности за любимия град” започна през февруари съгласно договор с дирекция „Социално подпомагане” – Сливен и е с продължителност до 31 декември 2015 г. Основната й цел е осигуряване на временна заетост на безработни лица, подлежащи на месечно социално подпомагане.

 

От 14 януари 2015 г. в общинска администрация – Сливен са назначени 4 лица, на длъжност „Младши експерт”, за срок от 9 месеца по програмата „Старт в кариерата”.