Младежки екоинициативи в Стралджа
Младежки екоинициативи в Стралджа / netinfo

Опазването на уникалното за България блатно кокиче са обсъдили на своя среща младите хора от Дискусионен клуб за младежка политика в Стралджа. Блатното кокиче расте в землището на стралджанското село Палаузово и е един от растителните видове у нас, които са включени в Червената книга на Република България в категорията „застрашени”.

Председателят на Клуба Цветелинка Тончева е предложила  младежите да излязат с апел към държавните органи, заинтересовани от опазването на лечебното растение, да приемат присърце наблюдението на местностите с блатно кокиче, вкл. и  тази в Палаузово и да съдействат за опазването и разширението на площите. Инициативата е подкрепена от неправителствената организация „Общински младежки съвет” – Стралджа, която  изпълнява проект на тема „Еко-класна стая сред природата”.

Кметът на общината Митко  Андонов също е подкрепил младежите, още повече, че общината работи по подготовката на съвместен проект по европейските програми, който цели тъкмо опазването на блатното кокиче. Предстои на следваща среща членовете на Дискусионния клуб и „Общински младежки съвет” да обсъдят идеята за изграждане на „зелени патрули” в града.