Кукерска група от Сливенско с награда от Кукерландия 2009-Ямбол
Кукерска група от Сливенско с награда от Кукерландия 2009-Ямбол / netinfo

 

Пет първи награди бяха отсъдени на Маскарадния фестивал „Кукерландия” 2009 –Ямбол. Кукерска група от сливенското село Глушник получи едната от наградите. Останалите четири групи са от селата Могила, Кабиле, Победа и Вълчин. Кукери от бургаското село Вресово получиха наградата на община Ямбол. Наградата на община „Тунджа” бе присъдена на група „Кукери” при читалището в  село Калчево. Награди за най-млад участник получиха кукерите от селата Чарган, Кошарево и Витаново от Пернишка област. Те имаха участници на 2 години.

 

81-годишният Георги Любенов от Кукерско сдружение «Кукерски състав» от селата Александрово, Осетиново и Манолово, община Павел баня, бе най-възрастния участник. С наградата за обредна маска и костюм бе отличена Детската кукерска група «Нашенчета – Ямболчета» при детска градина «Славейче»-Ямбол.

 

Маскарадният фестивал «Кукерландия» – Ямбол 2009 завърши с представянето на две тематични изложби – традиционната фотографска изложба, провеждаща се за пета поредна година и художествена изложба с нови произведения на ямболски художници. Фотографските и художествените произведения са наредени в салоните на Художествена галерия «Жорж Папазов». С Голямата награда от Международния фотоконкурс и фотоизложба „Кукерландия” – Ямбол 2009” бе отличен турският фотограф Енвер Шенгюл. Той е фотограф с дългогодишен стаж, преподавател е по фотография във факултета по изящни изкуства на Тракийския университет в Одрин.

 

Награди имаше и в рамките на художествената изложба. По решение на екипа на Художествена галерия „Жорж Папазов” голямата награда „Кукерландия” бе връчва на художника Ташко Попов.